CAPELLA DE SANTA LLÚCIA DE CASA AYTÉS/AITÉS. ENVINY. SORT. EL PALLARS SOBIRÀ

 

L’Elisa Ros Barbosa,  retratava l’any 1983,   Santa Llúcia de Casa Aytés ,  capella particular de Casa Aités, en el poble d'Enviny, del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà.

 


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/60252

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25639

Senzilla construcció  del segle XVIII , de planta rectangular amb capçalera a ponent i porta a l'est, per damunt de la qual s'obre una petita rosassa. La façana es troba coronada per una espadanya d'un sol arc i els murs laterals presenten contraforts a l'exterior.

Durant el treball de camp de l'any 2020 es comprova que la coberta es troba ensorrada. Tot i això, els paraments exteriors de pedra vista es veuen en bon estat. Es conserva la porta d'accés amb un arc de mig punt, els contraforts i la rosassa; l'espadanya ha desaparegut. Per la forma de les restes dels murs, es pot deduir que la coberta era a dues aigües.

https://www.carrutxa.cat/festes/tardor/stallucia/goigs.html

Està clar que la fe mou muntanyes , i que  la incúria farà desaparèixer el Patrimoni històric de  Catalunya

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que Santa Llúcia      i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  sortencs ,   artesencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris