COL·LEGIATA DE SANT SALVADOR DE CANTAMUDA. LA PERNIA. CASTELLA. CRÒNIQUES DE L’ANA SÁNCHEZ LAFARGA.

 

L’Ana Sánchez Lafarga, em feia arribar fotografies de  l’església parroquial de Cantamuda , advocada a Sant Salvador, la  col·legiata es troba localitzada a la localitat de Sant Salvador de Cantamuda, pertanyen  al municipi  de La Pernía,  a la província de Palència , a  la comarca de Muntanya Palentina, a la comunitat autònoma de Castella i Lleó .



Castella té pendent la realització d’una Enciclopèdia del Romànic.

El municipi de  la Pernia es creaa per la fusió “ manu milatari “  l’any  1976 dels antics municipis de Lores, Rodó-Areños i San Salvador de Cantamuda, just quan al sàtrapa tenia ja les darreres raneres que anunciaven la seva mort imminent .

https://www.turismolapernia.com/colegiata-san-salvador-de-cantamuda/

Sant Salvador va ser col·legiata de canonges des de finals del segle XIII.

Té una nau amb coberta de canó, creuer amb voltes de creueria amb nervis molt ressaltats i tres absis semicirculars, el central amb gallons absidals.

Porta al mur de l'Epístola

Espadanya als peus, de tres cossos.

Conserva les taules de l´altar romàniques.

Al costat de l'Evangeli, escultures de Sant Bartomeu i Sant Josep del segle XVIII, Crist del segle XIV i Verge amb el Nen de cap a 1500. Tabernacle del segle XVI de Crist ressuscitat, relleu. Al Presbiteri, escultures de la Verge amb el Nen de mitjans del segle XVI i una altra de la mateixa advocació de fins del segle XVI.

Hi ha una Lauda funerària gòtica al Baptisteri.

A Castella hi ha un “cansament finisecular” de la seva pertinença al REINO DE ESPAÑA


Comentaris