ESGLÉSIA PARROQUIAL DE FIGUERES, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. CRÒNIQUES DE L’ANA SÁNCHEZ LAFARGA.

 

L’Ana Sánchez Lafarga em feia arribar una fotografia de l’església parroquial de Figueres, advocada a l’apòstol Sant Pere.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/11/goigs-sant-pere-figueres-alt-emporda.html

Llegia  que l’església de Sant Pere de Figueres és un edifici essencialment bastit al final del segle XIV, i reconstruït posteriorment (especialment l’absis i el transsepte, que s’iniciaren el 1941), el qual incorpora en la seva fàbrica, restes de les estructures del temple romànic que el precedí. Aquestes restes es concreten en un llenç de mur de la façana de ponent, a la cantonada amb la façana de tramuntana, i en un altre fragment de mur, situat en aquesta mateixa façana, en el qual hi ha una finestra de doble esqueixada romànica. Aquest mur de la façana de tramuntana es feu visible l’any 1937 quan fou enderrocada la capella dels Dolors, situada en aquest indret.

El parament romànic és construït amb la mateixa pedra que després fou utilitzada en la construcció gòtica, i es forma a base de carreus ben escairats i disposats molt uniformement, que es diferencien dels gòtics perquè són menys polits, i tenen les juntes més amples.

No sabem, a hores d’ara, quina devia ésser l’estructura d’aquest temple, que cal situar entre els segles XII i XIII, per les característiques de la seva construcció

Treballaven Josep Azemar Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914), (cúpula) / Amadeo Llopart Vilalta (Sant Martí de Provençals, 1888 - Barcelona, 1970) - Enric Mora Gosch ( 1895 + 1966 )  - Josep Ma. Sagarra Solsona (  1885 + 1959 ) (restauració 1941)

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=figueres&page=13&pos=123

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19665

Em treuen de polleguera eufemismes com " Guerra Civil "  per referir-se a l'acció criminal duta a terme pels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, o l'oblit del tristíssim paper de la Jerarquia catòlica que signava la CARTA COLECTIVA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES (1937), com advertia el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) , comportava un trencament radical  entre la Jerarquia religiosa que abraçava el feixisme i abjurava de Déu, i el poble que pregava i continua pregant a Déu.

https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf

Hi ha " perles" que s'haurien de gravar a totes les esglésies : 

Nosotros no pretendemos que la zona roja sea el infierno y la nuestra el cielo, porque el cielo no está en la tierra. Más sí podemos afirmar que la zona roja es el infierno, con todos sus refinamientos satánicos, y la nuestra es la tierra, con sus virtudes y sus flaquezas, que nadie es perfecto en este mundo. Y una tierra, eso sí, donde se bendice a Dios y en su nombre se lucha y por Él se muere

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

El laïcisme ha fet trontollar a l’església catòlica del REINO DE ESPAÑA que certament continua sentint-se més còmoda fent costat als “ caïnites   que defensant l’evangeli.

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris