SABEU L’ADVOCAVIÓ DE LA CAPELLA DE LA CASA MORRERES DE SAVERNEDA?. SORIGUERA. PALLARS SOBIRÀ

 

L’Elisa Ros Barbosa,  retratava l’any 1983 la Casa Morreres de Saverneda i la seva capella de la que ens agradarà tenir noticia de la seva advocació, i si existeixen rebre a l’email castellardiari@gmail.com un exemplar dels goigs.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/61692

Patrimoni Gencat en diu gran masia situada al fons de la vall, enmig de prats i conreus, a la riba dreta de la Noguera i pròxima al barranc del Cantó. Integren la masia tota una sèrie d'edificacions construïdes al llarg del temps, algunes d'elles destinades a l'activitat agropecuària i altres habitatges i capella. Aquesta darrera és de planta rectangular amb capçalera a l'est i una petita espadanya a ponent on s'obre un balcó. Adossat a la capella hi ha un edifici també de planta rectangular constituït per planta baixa i dos pisos alts i coberta a dues aigües. La façana, situada en la paret mestre perpendicular al cavall que suporta la coberta, s'orienta a ponent. Al primer pis ocupa tot el llarg de la façana, una terrassa suportada per pilons que formen un porxo a la planta baixa. Als dos pisos superiors s'obren respectivament tres balcons. Una petita construcció de planta baixa i pis uneix l'edifici descrit amb un altre de característiques força similars, encara que la data més antiga, possiblement del segle XVII, amb obertures de dimensions molt més reduïdes (només al primer pis existeixen balcons) i porta principal d'arc de mig punt adovellada. Davant de l'edifici descrit, en primer lloc, hi ha un jardí, al mig del qual s'aixequen una creu i una font, delimitat per un enreixat separat en trams per pilons coronats amb volutes.

Durant el treball de camp del 2020, encarregat pel Departament de cultura, s'observa que l'estat de l'edifici és bo, tot i que presenta materials impropis de l'arquitectura tradicional pallaresa, com les teules àrabs per la coberta.

avui en dia la casa més forta del Pallars, ja que els seus amos han sabut mantenir la riquesa dels temps passats.

Al Inventari de Campanes,  la identifiquen  com Parròquia de la Immaculada de Saverneda

 https://campaners.com/php/campanar.php?numer=7934

 L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels pallaresos ,    vilanovins,  camarasins ,  agerencs , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Comentaris